Biografen
Idag är Lindesbergs Bio en plats med många möjligheter. Här sker det inte bara biovisningar, utan även opera, teaterföreställningar, möten, föreläsningar men också mycket mer.
Sedan slutet på 2019 har Lindesbergs Bio tagit ett steg mot ny teknik. Man kan nu boka biljetter online. På denna hemsida finns information om alla biovisningar samt övriga föreställningar. Därefter finns det länkar till hemsidor som hanterar själva bokningsprocessen.
På plan 1 finns det 210 platser och plan 2 finns det 45.
Fram till den 1 november år 2019 drevs Biografen av Kulturenheten inom tillväxtenheten. Efter ett beslut i kommunfullmäktige övergick ansvaret till Besök Linde AB. Nu drivs biografen under namnet ”Lindesbergs Bio”.
Biografen drivs av Besök Linde AB tillsammans med skolungdomar, ungdomarna utgör olika arbetslag med olika arbetsområden. För många ungdomar är biografen deras första kontakt med arbetslivet vilket ger dem värdefulla kunskaper och erfarenheter inför framtiden.
Vi arbetar även med ett gäng biovolontärer, det är personer i alla åldrar.
Utan ungdomarna och volontärerna skulle det inte vara möjligt för oss att erbjuda den kvalité vi har och samtidigt försöka utveckla verksamheten.
Biografens framkomst
Byggnaden Folkets hus uppfördes 1922 av föreningen med samma namn. Föreningen – Folkets hus i Lindesberg bildades redan den 9 maj 1908 och hade sedan dess samlat intäkter från dans arrangemang i ”Folkets park”, just för att finansiera bygget.
Diskussionerna om att bygga ett Folkets hus fortsatte under hela 1910 talet. Beslut i fråga togs inte förens den 2 november 1919, då man köpte en tomt i hörnet av Kristinavägen och Borgmästaregatan av byggmästaren L.E. Larsson, för 8.500kr.
En ritning i tre våningar uppgjordes av ingenjör G. Ställberg och byggnadsarbetet leddes av byggmästare Gustav Halvarsson.
Den officiella invigningen för huset skedde söndagen den 22 december 1922. Invigningstalet hölls av Magnus Sjölin, men verksamheten hade redan smygstartat och dagen innan framfördes den första teaterföreställningen: Hennes förflutna skrivet av W von Scholz, framfört av Allan Rydings teatersällskap.
Fastigheten inreddes med scen, läktare, loger, 455 sittplatser i en stor sal, en mindre B-sal med 125 sittplatser, tre expeditionslokaler, vaktmästarebostad med ett rum och kök, tre bostadslägenheter med två rum och kök och en lägenhet med ett rum och kök, samt en C-sal. Dekorationsmålningar utfördes av dekoratör M. Hallengren från Stockholm.
Den stora salen byggdes om 1939 för att bli en modern biografsalong med 448 resårstoppade fåtöljer, sluttande golv, plyschklädda väggar och tak samt modern ventilationsanläggning
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 8 december 2023